Bibliorura-directeur Jeanine Deckers is gek op wilde projecten


De Bibliotheek Bibliorura heeft een nieuwe directeur: Jeanine Deckers. Geboren in Sevenum, uitgevlogen naar Amsterdam en nu weer geland op Limburgse bodem. Wij gingen bij haar op de koffie om kennis te maken.

Na 28 jaar in de culturele hoofdstad keerde ze onlangs terug naar het land van vlaai, muziek en schutterijen. Intussen heeft ze de eerste drie maanden erop zitten. Bevalt het een beetje in Remunj?

“Het bevalt me hier uitstekend. Mijn familie woont hier in de buurt en ik heb bij de bibliotheek prettige collega’s. Het is ook een mooie bibliotheek. Wel mis ik soms mijn vrienden in Amsterdam en het uitgaan, bijvoorbeeld toneelvoorstellingen bezoeken. Maar over het algemeen is het erg fijn om terug te zijn. De mensen zijn hier minder direct en minder gestrest. En ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden om weer dialect te spreken.”

Jeanine Deckers is bibliothecaris en kunsthistoricus, maar zeker geen stoffig type. Anderen noemen haar ‘bijdehand, eigenwijs en aardig’. Op d’r blog betitelt ze zichzelf als ‘militante bibliothecaris’. Wat wil deze strijdlustige dame met de Roermondse bibliotheek?

“We hebben hier een prachtige bibliotheek met een mooie collectie. Zo hebben we enorm veel internationale kranten in de leeszaal. Ook hebben we een indrukwekkende collectie ‘Limburgensia’. Misschien niet zo groot als in Maastricht, maar erg goed en uitgebreid. En behalve de bibliotheek, zijn hier ook het Historiehuis en een brasserie gevestigd. Toch weten heel veel mensen dat niet. Dat is jammer, want de bieb is van en voor iedereen. Ook als je niet van lezen houdt, kun je hier terecht, bijvoorbeeld om de krant te lezen of te studeren. Het verhaal over wat we bieden moeten we beter en vaker vertellen.”

In een notitie, die aansluit bij het huidige beleid van Bibliorura, geeft ze aan dat laaggeletterdheid hoog op de agenda moet komen. Waarom is de bestrijding daarvan zo belangrijk en wat gaat zij daar concreet aan doen?

“Veel kinderen verlaten de basisschool met een fikse achterstand wat betreft begrijpend lezen. Zo’n achterstand haal je niet snel meer in. De Bibliotheek Bibliorura heeft een heel goed programma om samen met alle basisscholen laaggeletterdheid tegen te gaan. Zo bieden we kinderen betere kansen in hun leven. Verder zijn er veel ouderen die vroeger alleen de lagere school hebben afgerond. Dat was toen genoeg, nu niet meer. De samenleving is ontzettend ingewikkeld geworden. Die mensen gaan we ook helpen. Zo denken we na over een Taalpunt in Roermond waar jong en oud terecht kan met vragen over lezen, schrijven en taalonderwijs.”

In Noord- en Zuid-Holland ontwikkelde ze met succes een keten strandbibliotheken en bedacht de bibliotheek op Schiphol - de eerste vliegveldbibliotheek ter wereld. Heeft ze ook zulke wilde plannen voor Roermond en Roerdalen?
“Ik ben gek op wilde projecten, alleen heb ik nu nog niets op het oog. Ik ben overal voor in.”

Het is bij de nieuwe directeur overigens niet alleen innovatie wat de klok slaat. Zo is ze al twee decennia lid van het conservatieve Cuypersgenootschap. Dat is een landelijke club die onder meer vocht voor behoud van Cuypers’ Teekenschool in Roermond en Kolleg St. Ludwig in Vlodrop.

“Tijdens mijn studie architectuurgeschiedenis ben ik daar lid van geworden. Dit genootschap zet zich in voor behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw, vooral van na 1940. Dat ik nu, na al die jaren, terecht ben gekomen in de stad van Pierre Cuypers, maakt wonen en werken in Roermond voor mij natuurlijk nog specialer.”

De koffie is intussen op en het koekje verorberd. Tot slot een vraag om de nieuwe Bibliorura-directeur persoonlijk wat beter te leren kennen: wat is haar favoriete boek?

“Gebr. van Ted van Lieshout. Ik vind al zijn boeken erg goed. Gebr. gaat over een homoseksuele jongen die in de jaren zeventig in Eindhoven opgroeit met een broer die later zelfmoord pleegt. Het boek is een soort zoektocht van de hoofdpersoon in het verleden. Het gaat over zelfmoord en is zielig, maar tegelijkertijd erg om te lachen. Daarnaast is het heel mooi geschreven. Ik ben in dezelfde tijd opgegroeid, daardoor zijn veel dingen voor mij herkenbaar. Het is een heel bijzonder boek.”

[Afbeelding detail uit werk van Edward W. Camp]

admin op 8 August 2016 in Boek & Meer

Comments are closed.

Trackback URI |