Archief voor December 2010

Digitaal schatzoeken niet voor Dreuzels

Schatzoeken met een gps-ontvanger, ook wel geocaching genoemd, is helemaal hot. Hub en Marianne Larue uit Hoogveld zijn nu al vier jaar verslingerd aan deze hobby. De uitdaging is het zoeken van een schatkist (‘cache’) die gevuld is met leuke ruilspulletjes.

Caches kunnen verschillende groottes hebben. Veel gebruikt zijn oude munitiekistjes van het leger en houdertjes voor een fotorolletje. De cache bevat altijd een logboekje, waarin de vinder tenminste zijn (schuil)naam en de datum moet noteren, maar ook wat kan schrijven over zijn ervaringen met de zojuist gevonden cache. Meestal zitten er ook leuke hebbedingetjes in, waarvan de vinder er eentje mag meenemen mits hij die vervangt door een andere: er moet in principe geruild worden.

De inhoud van de cache is in geld uitgedrukt niet veel waard, maar vaak wel wat betreft het verhaal erachter. Het zijn bijvoorbeeld poppetjes, autootjes, sleutelhangers, toegangskaarten, speeltjes of kleine spelletjes. Een speciaal type ruil-item vormen de travel bugs en geocoins die de vinder nooit mag houden maar altijd in een andere cache weer moet afleveren.

Deze items krijgen van de eigenaar vaak een speciale opdracht mee. Marianne: ,,Zo hebben we van een sleutelhanger die we in Parijs gekocht hadden een travel bug genaamd ‘Butterfleiffel’ gemaakt en deze de opdracht meegegeven een cache te bezoeken in elke stad in de Verenigde Staten en Canada met de naam Paris. We hebben deze in een cache bij vliegveld Beek geplaatst en die was zo in in Amerika; meegenomen door een Amerikaan. Alleen is die travel bug daarna op een gegeven moment helaas verdwenen omdat de cache leeggeroofd is.”

De locatie van elke cache ter wereld is te vinden op www.geocaching.com. Daar worden alle caches beschreven en je vindt er reacties van mensen die hem gevonden hebben (of juist niet maar toch een berichtje willen achterlaten). Geocaching.com is de site die vanaf het begin in de lucht is en een centrale rol speelt bij geocaching. Het begin is hier 2000, het jaar waarin het globale gps-netwerk niet meer alleen voor militairen maar ook voor gebruik door burgers werd vrijgegeven.

Op deze website staan kaarten van over de hele wereld, bezaaid met kleine stipjes die exact aangeven waar een cache is verborgen. Een blik op de kaart van Nederland en onze omgeving levert het verrassende beeld op dat we praktisch omringd zijn door vele geocaches.

Hoewel de exacte locatie gepubliceerd is, valt het vinden van een cache niet altijd mee. Veel geocachers houden ervan elkaar uit te dagen en het zoeken wat moeilijker te maken door de caches ingenieus in het landschap te laten opgaan. Een bijzondere locatie van een cache, bijvoorbeeld vanwege de tocht er naartoe of het uitzicht of de nabijheid van een bezienswaardigheid, is dan ook een belangrijk onderdeel van het vermaak. Een cache kan verstopt zijn onder een stapeltje takken in het bos, in een park, een grot, op een berg of zelfs aan de rand van een klif (voor bergbeklimmers) of onder water (voor duikers).

Koppeltjesding

Geocaching is vooral een ‘koppeltjesding’, zegt Hub Larue uit Hoogveld, een fervent geocacher. ,,Het zijn vaak stellen die geocachen leuk vinden, bijvoorbeeld om zo op plaatsen te komen waar ze anders niet komen, met mooie vergezichten of bijzondere beziens- en wetenswaardigheden.” Vaak nemen geocachers ook hun kinderen mee, omdat schatzoeken erg tot hun verbeelding spreekt en er soms leuke speeltjes in de caches zitten.

Hub (43) en zijn vrouw Marianne (44) raakten in 2006 besmet door het virus en tegenwoordig wordt er regelmatig gecachet op zondag – dat is de dag waarop de meeste cachers actief zijn. Natuurlijk wordt er ook gecachet op vakantie – in ieder land zijn mensen die caches plaatsen en beheren. En op zakelijke reizen; als er een paar uurtjes over zijn wordt snel een cache in de buurt bezocht. Zulke makkelijke ‘oppikkers’ zijn ook goed voor de totaalscore wat betreft het aantal gevonden caches – voor wie dat belangrijk vindt. Hub en Marianne hebben er intussen al meer dan vijfhonderd gevonden, in binnen- en buitenland.

Soorten caches

Je hebt diverse caches, vertelt het stel uit Hoogveld. Traditionele caches liggen op één punt en dat punt kun je in één keer bereiken. Soms kun je de auto naast de cache parkeren maar meestal moet je toch een eind(je) lopen om te cache te bereiken.

Daarnaast zijn er multicaches waarbij je via een reeks verbindingspunten (‘waypoints’) de cache moet zien te bereiken. Multicaches vereisen soms berekeningen, observaties ter plaatse en het oplossen van raadsels om verder te komen. Vaak betekent dat een wandeling van meerdere kilometers, maar dat is juist leuk, vinden Hub en Marianne; zo kom je op verrassende plekken waar je zonder geocaching nooit zou komen.

Verder bestaan er onder meer mystery-caches, waarbij je eerst thuis de exacte locatie moet zien te bepalen, en earth-caches waarbij je iets leert over de aarde. Erg leuk zijn ook de event-caches waar een groot aantal geocachers samenkomen om speciaal voor de gelegenheid gemaakte caches en opdrachten uit te voeren; omdat geocaching niet in verenigingsverband beoefend wordt, zijn dit dé gelegenheden om mede-cachers te ontmoeten.

De originaliteit van een cache wordt bepaald door de creativiteit van de maker. Zo zijn er zogenaamde hitch-hikers (‘lifters’) die een cache op zichzelf zijn en zich als een soort parasiet van de ene naar de andere cache verplaatsen of een bepaalde route (zoals het Pieterpad) moeten volgen.

Via geocaching.com worden de tijdelijke locaties van deze reizende caches bekend gemaakt. Soms met een kleine stormloop aan cachers tot gevolg, zeker als het een gewilde cache is die al diverse jaren in omloop is; door hem te vinden, ga je deel uitmaken van het verhaal van die beroemde cache.

Vele geocachers maken een cache op basis van de kennis die ze hebben vanuit hun beroep of hobby. Zo zijn er mensen die caches maken over historische onderwerpen, zoals Limburgse wegkruizen of over de Bokkenrijders of over thema’s als chemie.

Hub: ,,Een voorbeeld van dat laatste is van iemand die bij DSM werkt. Je moet dan van een aantal chemische stoffen de chemische formules in cijfers en letters achterhalen en het eindresultaat van de chemische reactie tussen deze stoffen geeft dan de coördinaten weer van de locatie van de cache. Dat is echt een moeilijke (mystery) cache, we hebben hem nog niet kunnen oplossen.”

Een andere bijzondere categorie zijn de night caches, bijna per definitie multicaches. Deze routes zijn alleen ’s nachts te vinden met een zaklamp. Ze werken met reflectoren, bijvoorbeeld in de vorm van punaises met lichtgevende tape of opprikbare reflecterende piramidetjes, en soms ook met fluoriserende verf. Ze zijn erg leuk om te doen, maar niet altijd gemakkelijk, vertelt Hub.

,,Zo konden we een keer geen begin vinden, maar het bleek dat we eerst een tegeltje moesten vinden en dat met de zaklamp moesten beschijnen totdat de fluoriserende verf ging oplichten en we wisten waar we moesten zijn.”

Ook de grootte en de kleur van de cache zorgt vaak dat deze moeilijk te vinden is. Er zijn micro’s (meestal houdertjes voor filmrolletjes) en nano’s. Nano’s zijn extreem kleine caches die als een magneetje vast zitten aan metaal. Hub: ,,Zo hebben we eens eentje gevonden die vastzat aan een bushokje. Hij had dezelfde kleur als het staal. Dat maakte het erg moeilijk om hem te vinden en zelf niet teveel op te vallen.” Marianne: ,,Stonden we daar een beetje onopvallend te treuzelen tot we hem konden zoeken, bekijken en snel weer terugplakken, hahaha.”

Muggles

In de buurt van een cache of een waypoint (een punt in een multicache) let een geocacher op afwijkende zaken. In een bos of park bijvoorbeeld naar ‘cacherspaadjes’ die leiden naar de cache of een verdacht stapeltje kreupelhout waaronder de cache ligt.

En cachers letten natuurlijk op andere mensen. Daarbij is het altijd de vraag: zijn het ook cachers? Het gevolg is dat er soms ongemakkelijke situaties ontstaan. ,,We vragen ons altijd af: zouden ze aan het cachen zijn of niet?”

Als de anderen ook semi-onopvallend ronddwalen, zijn het waarschijnlijk cachers. (,,Je moet als geocacher altijd moeite doen om niet op te vallen.”) Vaak worden dan nicknames (bijnamen) en ervaringen met andere caches uitgewisseld (bij het geocachen heeft iedereen een bijnaam, Hub en Marianne zijn bekend als ‘team GeoLash’).

Als het geen cachers lijken te zijn, dan fluisteren Hub en Marianne net als andere cachers: ‘Oppassen, Muggles!’ Muggles (’Dreuzels’) is een term uit de Harry Potterboeken die staat voor de mensen die niets van de magische werkelijkheid weten, in dit geval de wondere wereld van geocaching. Deze buitenstaanders wandelen vervolgens verder, onwetend van het feit dat ze vlakbij een cache waren.

Geocachers letten goed op dat caches niet per ongeluk gevonden kunnen worden. Het is namelijk niet leuk als een cache verdwenen of leeggehaald blijkt te zijn. Het komt helaas af en toe voor dat caches ‘gemuggled’ worden. Vaker denken geocachers dat een cache verdwenen is, maar hebben ze gewoon niet goed gekeken.

Naast de caches, vinden Hub en Marianne ook wel eens andere zaken die niets met hun hobby te maken hebben. Marianne: ,,Drie jaar geleden hebben we zo eens een aantal potten met wietplanten ontdekt in een bosje bij Susteren. Daar hebben we foto’s van gemaakt. Dat was heel grappig en ook best spannend.”

Geocaching populair

Hun hobby is hot. Er zijn meer caches dan ooit en hun aantal neemt explosief toe. Het gevolg is dat de fijnproevers onderscheid willen maken. Op een gegeven moment heb je het wel gehad met de microcaches en ga je alleen nog voor de krenten uit de pap, geeft Hub aan; de verrassende en meer uitdagende caches. Hiervoor zijn intussen door Stichting Geocaching Nederland onderscheidingen in het leven geroepen, de zogenoemde Geo d’Ors, die door geocachers zelf worden toegekend.

Het digitale schatzoeken is een laagdrempelige hobby, dat helpt ook. Het enige dat je nodig hebt is een gps-ontvanger (en toegang tot internet). Zo’n gps-apparaatje is tegenwoordig al vanaf honderd euro te krijgen. En het wordt alleen nog maar gemakkelijker en goedkoper om deze hobby te beoefen. De nieuwste smartphones hebben alles wat je nodig hebt, zelfs gratis geocache-applicaties. De verwachting is dan ook dat geocaching voorlopig nog wel even in populairiteit zal blijven toenemen.

(Dit artikel is geschreven voor het WijkKrantje in Sittard).

Comments Off

admin op 6 December 2010 in Ongewoon & Anders